Białogłowa Owca Mięsna

Rasa wyhodowana w kraju.

Owca duża, bezroga o silnej konstytucji. Wcześnie dojrzewająca, tryki i maciorki mogą być używane do rozrodu już w wieku ok. 8 miesięcy. Plenność 150 %, użytkowość rozpłodowa 130 %. Umaszczenie białe, wełna krzyżówkowa, średnio gruba i gruba, jednolita. Owca o bardzo dobrze zaznaczonych cechach mięsnych.

Masa ciała powinna wynosić minimum:

tryki: 110-130kg, maciorki 70-80kg

 

Corriedale

Rasa wyhodowana w kraju.

Owca duża, dobrze owełniona o głębokim tułowiu wspartym na stosunkowo krótkich i szeroko rozstawionych nogach. Wełna średnio gruba i gruba, krzyżówkowa. Pole obrostu wełną obejmuje całe ciało: na głowie do linii oczu a na kończynach do raciczek. Dojrzewanie płciowe średnio wczesne. Plenność 145 %, użytkowość rozpłodowa 120%.

Rasa o dobrych cechach reprodukcyjnych, dobrej zdrowotności. Bardzo dobrze sprawdza się w krzyżowaniu towarowym z rasami mięsnymi.

Masa ciała powinna wynosić minimum:

tryki: 100-130kg, maciorki 65-90kg

 

 

Czarnogłówka

Rasa wyhodowana w kraju.

Owca bezroga, mięsna, która charakteryzuje się bardzo dobrym umięśnieniem, szybkim tempem wzrostu jagniąt i wysoką jakością tuszek. Umaszczenie białe, głowa i kończyny czarne do brązowego z białym nalotem. Wełna słupkowa z dobrym polem obrostu wełną. Dojrzewanie płciowe ok. 8-9 miesięcy, sezonowe występowanie rui. Plenność 120-140 %, użytkowość rozpłodowa 110-130 %.

Masa ciała powinna wynosić minimum:

tryki: 90-110kg, maciorki 65-75kg

 

 

Dorset Horn

Rasa pochodząca z importu.

Owce średnio duże rogate. Owca o dobrze zaznaczonych cechach mięsnych. Umaszczenie białe, kończyny dość krótkieo mocnym koś ćcu. Wełna cienka i średnio gruba, pole obrostu wełną sięga głowy i kończyn do stawu nadgarstkowego i skokowego. Owca wcześnie dojrzewająca. Plenność 130 %, użytkowość rozpłodowa 110 %.

Masa ciała powinna wynosić minimum:

tryki: 100-120kg, maciorki 70-80kg

Od 2015 roku nie prowadzimy ksiąg hodowlanych dla tej rasy.

Owca Fryzyjska

Rasa pochodząca z importu.

Owce o dużej ramie ciała na wysokich kończynach, nie posiadają instynktu stadnego. Wełna gruba o małym polu obrostu, umaszczenie białe. Charakterystyczna bezrożna i nie owełniona głowa oraz długi i nie owełniony ogon. Owca o bardzo dobrej mleczności, wysokiej plenności i bardzo dobrych zdolnościach macierzyńskich.

200 %, użytkowość rozpłodowa 165%

Masa ciała powinna wynosić minimum:

tryki: 110-130kg, maciorki 70-80kg

 

Ile de france

Rasa pochodząca z importu.

Owce masywne o bardzo dobrze zaznaczonych cechach mięsnych, wełna typu merynosowego, karbikowana. Umaszczenie białe z dość często występującymi zażółceniami, głowa szeroka, bezrożna o prostym profilu i dużych poziomo ustawionych uszach. Rasa ta powinna charakteryzować się szybkim tempem wzrostu jagniąt i wysoką jakością tuszek. Owca wcześnie dojrzewająca, asezonalna.

Plenność 130-150 %, użytkowość rozpłodowa 120-130%.

Masa ciała powinna wynosić minimum:

tryki: 100-125kg, maciorki 60-80kg

 

Kamieniecka

Rasa wyhodowana w kraju.

Owca o dużej ramie ciała osadzonej na dość krótkich nogach. Wełna jednolita, średnio gruba i gruba, umaszczenie kremowe. Runo zamknięte, czasem półotwarte o dobrym polu obrostu wełną. Owca o dość dobrze zaznaczonych cechach mięsnych i wysokich zdolnościach macierzyńskich. Sezonowa aktywność płciowa, najczęściej używana do rozrodu w wieku ok. 1,5 roku.

Plenność 140 %, użytkowość rozpłodowa 120 %.

Masa ciała powinna wynosić minimum:

tryki: 90-110kg, maciorki 60-70kg

 

 

Leine

Rasa pochodząca z importu.

Owca o mocnej budowie, dobrym umięśnieniu i wysokich właściwościach macierzyńskich maciorek. Głowa długa, wąska i delikatna, bezrożna ze zwisającymi uszami, oczy ciemne, żywe. Wełna jednolita, gruba  z dobrym połyskiem, pole obrostu wełną nie obejmuje głowy i nóg, umaszczenie białe. Dojrzewanie płciowe średnio wczesne, w wieku 9-10 miesięcy młode maciorki mogą być użyte do rozrodu.

Plenność 130 %, użytkowość rozpłodowa 115 %.

Masa ciała powinna wynosić minimum:

tryki: 80-100kg, maciorki 60-75kg

 

Merynos Polski

Rasa wyhodowana w kraju przy udziale merynosa niemieckiego.

Owce duże o silnej konstytucji. Wełna biała lub biało-kremowa o lekkim połysku i miękkim chwycie, karbikowana. Pole obrostu wełną obejmuje oprócz głowy i tułowia także nogi, niekiedy poniżej stawu skokowego. Owca o dobrze zaznaczonych cechach mięsnych. Rasa wcześnie dojrzewająca o charakterystycznej asezonalności występowania rui, maciorki mogą być kryte już w pierwszym roku życia.

Plenność 135 %, użytkowość rozpłodowa 115 %.

Masa ciała powinna wynosić minimum:

tryki: 100-130kg, maciorki 60-80kg

 

Merynos Polski odmiana barwna

Odmiana wyhodowana w kraju.

Owce dość duże o silnej konstytucji, maciorki bezrożne. Umaszczenie barwne, najczęściej czarne, sporadycznie siwe. Prawie wszystkich osobników występują białe plamy na głowie, często biały jest koniec ogona, jak również ”skarpetki” na kończynach. Pole obrostu wełną obejmuje oprócz głowy i tułowia także nogi, niekiedy poniżej stawu skokowego. Owca o dobrze zaznaczonych cechach mięsnych. Rasa wcześnie dojrzewająca o charakterystycznej asezonalności występowania rui, maciorki mogą być kryte już w pierwszym roku życia.

Plenność 130 %, użytkowość rozpłodowa 110%.

Masa ciała powinna wynosić minimum:

tryki: 80-100kg, maciorki 55-65kg

 

Mouton charollaise

Rasa pochodząca z importu.

Owce duże, masywne, głowa szeroka, średniej długości nie owełniona, bezrożna. Wełna krzyżówkowa półgruba i gruba, skąpa liniejąca w ciągu roku. Sierść biała z odcieniem beżowym. Owca o bardzo dobrze zaznaczonych cechach mięsnych. Rasa wcześnie dojrzewająca, zarówno tryki jak i maciorki mogą być użyte do rozrodu w wieku powyżej 8 miesięcy. Charakteryzuje się szybkim tempem wzrostu jagniąt i dobrą jakością tuszek.

Plenność 190 %, użytkowość rozpłodowa 165%.

Masa ciała powinna wynosić minimum:

tryki: 110-140kg, maciorki 70-100kg

 

 

Odmiana barwna polskiej owcy górskiej

Odmiana rodzima.

Owce powinny odznaczać się mocną konstytucją, dopuszczalny spadzisty zad. Głowa proporcjonalna, owełniona do linii oczu. Tryki rogate, maciorki zarówno rogate jak i bezrożne. Umaszczenie jednolite brunatne. Okrywa wełnista mieszana, dwufrakcyjna, otwarta, składająca się z długich kosmków rozdzielających się na grzbiecie i zwisających równomiernie po obu stronach tułowia. Dojrzewanie płciowe średnio wczesne, plenność 120%

Masa ciała powinna wynosić minimum:

tryki: 44-55kg, maciorki 35-45kg

 

 

Odmiana owcy Dorset

Rasa wyhodowana w kraju.

Owce średnio duże, bezrożne o bardzo dobrym umięśnieniu. Wełna krzyżówkowa cienka i półgruba, umaszczenie białe. Głowa średniej długości i szerokości, cechy mięsne dobrze zaznaczone. Owca wcześnie dojrzewająca, tryki i maciorki używane do rozrodu w wieku  8 miesięcy.

Plenność 160%, użytkowość rozpłodowa 130%.

Masa ciała powinna wynosić minimum:

tryki: 100-120kg, maciorki 70-80kg

Od 2015 roku nie prowadzimy ksiąg hodowlanych dla tej rasy.

Olkuska

Rasa rodzima.

Owce duże, o budowie typowej dla zwierząt mlecznych. Głowa duża o długich uszach, bez rożne, średnio umięśnione. Charakteryzuje się bardzo wysoką plennością i zdolnościami macierzyńskimi maciorek. W okresie karmienia jagniąt dobrze rozwinięte wymię. Wełna jednolita, falista o luźnym słupku, umaszczenie białe. Tryczki i maciorki dojrzewają płciowo w wieku ok. 10 miesięcy.

Plenność 200 %, użytkowość rozpłodowa 180 %.

Masa ciała powinna wynosić minimum:

tryki: 45kg, maciorki 40kg

 

Owca mleczna 05

Rasa wyhodowana w kraju.

Owce średniej wielkości, bez rożne. Wełna krzyżówkowa cienka i półgruba, karbikowana. Głowa średniej długości, wąska, nie owełniona. Pole obrostu wełną obejmuje tułów i nogi do stawu nadgarstkowego i skokowego. Okrywa wełnista półotwarta, umaszczenie białe. Charakteryzuje się wysokimi zdolnościami macierzyńskimi, bardzo dobrą plennością i prawidłowym umięśnieniem. Owca wcześnie dojrzewająca, tryki i maciorki używane do rozrodu w wieku 8 miesięcy.

Plenność 185 %, użytkowość rozpłodowa 160 %.

Masa ciała powinna wynosić minimum:

tryki: 105-125kg, maciorki 65-80kg

Od 2019 roku nie prowadzimy ksiąg hodowlanych dla tej rasy.

Owca plenna 09

Rasa wyhodowana w kraju.

Owce średniej wielkości, bez rożne, umaszczenie białe Wełna krzyżówkowa cienka i półgruba, pole obrostu wełną poza tułowiem sięga kończyn do stawu nadgarstkowego i skokowego. Charakteryzuje się wysokimi zdolnościami macierzyńskimi, bardzo dobrą plennością i prawidłowym umięśnieniem. Tryki i maciorki używane do rozrodu w wieku 8 miesięcy.

Plenność 190 %, użytkowość rozpłodowa 165 %.

Masa ciała powinna wynosić minimum:

tryki: 90-110kg, maciorki 60-70kg

Od 2019 roku nie prowadzimy ksiąg hodowlanych dla tej rasy.

Owca plenno-mięsna 08

Rasa wyhodowana w kraju.

Owce średniej wielkości, bez rożne, umaszczenie białe Wełna krzyżówkowa półgruba i gruba, pole obrostu wełną poza tułowiem sięga kończyn do stawu nadgarstkowego i skokowego. Charakteryzuje się dobrą plennością oraz bardzo dobrym umięśnieniem. Tryki i maciorki używane do rozrodu w wieku 8 miesięcy.

Plenność 150 %, użytkowość rozpłodowa 125 %.

Masa ciała powinna wynosić minimum:

tryki: 100-120kg, maciorki 70-80kg

Od 2019 roku nie prowadzimy ksiąg hodowlanych dla tej rasy.

Polska owca górska

Rasa rodzima.

Owce dość duże o mocnej konstytucji, umięśnienie prawidłowe. Okrywa wełnista otwarta, składająca się z długich kosmków rozdzielających się na grzbiecie i zwisających równomiernie po obu stronach tułowia. Tryki rogate, o szeroko rozstawionych rogach, część maciorek również może posiadać rogi. Umaszczenie białe dopuszczalne są ciemne plamy i nakrapianie na głowie w partii twarzowej i na dolnych częściach kończyn. Dojrzewanie płciowe średnio-wczesne. Plenność powinna wynosić minimum 150 %.

Masa ciała powinna wynosić minimum:

tryki: 60-70kg, maciorki 45-55kg

 

Polska owca nizinna

Rasa wyhodowana w kraju.

Owca średniej wielkości dobrze owełniona, umaszczenie białe. Okrywa wełnista zamknięta, u części sztuk może być półotwarta. Dobre umięśnienie partii lędźwiowo-grzbietowej. Sylwetka głęboka, osadzona na dość krótkich nogach, głowa szeroka, bezroga. Dojrzewanie średnio-wczesne, maciorki używane do rozrodu w wieku 10-12 miesięcy.

Plenność-160%, użytkowość rozpłodowa 140%.

Masa ciała powinna wynosić minimum:

tryki: 95-110kg, maciorki 55-80kg

 

 

Polska owca pogórza

Rasa wyhodowana w kraju.

Owce dość duże o stosunkowo długim i szerokim tułowiu, osadzonym na średnio wysokich nogach. Wełna średnio gruba i gruba, dobre pole obrostu wełną. Umaszczenie białe, dopuszczalne są ciemne i żółte odcienie na głowie, uszach i kończynach. Dojrzewanie płciowe średnio wczesne, dopuszczalne krycie w wieku 7 miesięcy.

Plenność-130%.

Masa ciała powinna wynosić minimum:

tryki: 70-90kg, maciorki 55-60kg

 

 

Pomorska

Rasa rodzima.

Owce o dużej ramie ciała i silnej konstytucji. Wełna jednolita średnio gruba i gruba, umaszczenie białe. Pole obrostu wełną nie obejmuje głowy i nóg. Okrywa wełnista półotwarta. Owce o dobrze zaznaczonych cechach mięsnych. Dojrzewanie płciowe średnio wczesne.

Plenność-140%, użytkowość rozpłodowa 115%.

Masa ciała powinna wynosić minimum:

tryki: 80-110kg, maciorki 60-70kg

 

Romanowska

Rasa rodzima.

Rasa pochodząca z importu.

Owce średniej wielkości. Wełna średnio gruba i gruba, mieszana o charakterystycznym połysku, elastyczności i wytrzymałości. Pole obrostu wełną nie obejmuje głowy, nóg i brzucha. Umaszczenie ciemne, głowa i kończyny czarne z białymi plamami. Owca o słabo zaznaczonych cechach mięsnych. Rasa wcześnie dojrzewająca, o bardzo wysokiej plenności, charakteryzuje się asezonalnością występowania rui.

Plenność- pow. 250%, użytkowość rozpłodowa pow. 200%.

Masa ciała powinna wynosić minimum:

tryki: 80-110kg, maciorki 60-70kg

 

 

Suffolk

Rasa pochodząca z importu.

Owce duże o silnej sylwetce. Wełna średnio gruba, pole obrostu wełną słabe, nie obejmuje głowy i nóg, wełna na podbrzuszu krótka. Umaszczenie białe z pojedynczymi kolorowymi włosami, głowa i kończyny czarne. Owca o wybitnych cechach mięsnych. Rasa wcześnie dojrzewająca, maciorki używane do rozrodu w wieku 7-8 miesięcy, plenność 160%.

Masa ciała powinna wynosić minimum:

tryki: 110-130kg, maciorki 65-90kg

 

 

Świniarka

Rasa rodzima.

Owca mała, drobna, charakteryzująca się znacznym dymorfizmem płciowym. Wykazuje charakterystyczne cechy owiec prymitywnych. Niezwykle odporna na choroby, mała wybredność w żywieniu, sezonalność rozrodu oraz częste mioty pojedyncze. Umięśnienie słabe. Okrywa wełnista luźna, rzadka, mieszana. Umaszczenie pożądane białe jednolite, dopuszczalne czarne, brązowe i łaciate.  U samic dopuszczalne szczątkowe rogi tzw. „kozie”, samce zawsze rogate. Dojrzewanie płciowe raczej późne ok. 9-12 miesięcy.

Plenność- 120 %.

Masa ciała powinna wynosić minimum:

tryki: 40-50kg, maciorki 25-35kg

 

Texel

Rasa pochodząca z importu.

Owce dość duże, szybko dojrzewające. Wełna średnio gruba i gruba, jednolita. Pole obrostu wełną nie obejmuje głowy i nóg, umaszczenie białe. Rasa o wybitnych cechach mięsnych, szybkim tempie wzrostu jagniąt i wysokiej jakości tuszek.

Plenność- 140 %, użytkowość rozpłodowa 115 %.

Masa ciała powinna wynosić minimum:

tryki: 80-110kg, maciorki 60-70kg

Od 2019 roku nie prowadzimy ksiąg hodowlanych dla tej rasy.

Odmiana Uhruska polskiej owcy nizinnej

Odmiana wyhodowana w kraju.

Zwierzęta średniej wielkości, sylwetka osadzona na dość krótkich nogach. Owca o dość przeciętnych cechach mięsnych i silnym instynkcie stadnym. Okrywa wełnista zamknięta lub półotwarta o dobrej gęstości. Umaszczenie białe. Dojrzewanie płciowe średnio wczesne, maciorki mogą być użyte do rozrodu w wieku 10-12 miesięcy.

Plenność- 140-160 %, użytkowość rozpłodowa ok. 130 %.

Masa ciała powinna wynosić minimum:

tryki: 90-110kg, maciorki 55-80kg

 

Wielkopolska

Rasa wyhodowana w kraju.

Owce średnio duże. Wełna krzyżówkowa cienka do średnio grubej, umaszczenie białe. Pole obrostu wełną obejmuje tułów, głowę poza częścią twarzową, podbrzusze, na nogach sięga do stawu skokowego i nadgarstkowego. Owca o dość dobrze zaznaczonych cechach mięsnych. Maciorki mogą być użyte do krycia już w wieku 8 miesięcy.

Plenność- 140 %, użytkowość rozpłodowa ok. 120 %.

Masa ciała powinna wynosić minimum:

tryki: 100-120kg, maciorki 65-75kg

 

Wrzosówka

Rasa rodzima.

Owca drobna o suchej konstytucji i harmonijnej budowie. Wełna frakcyjna, mocna. Na szyi, podgardlu, mostku, a u tryków i na grzbiecie dopuszczalna jest czarna grzywa z włosów rdzeniowych. Okrywa wełnista otwarta o kosmkach niezbyt ostro zakończonych, porastająca na całym tułowiu i partii brzucha. Głowa, kończyny i ogon nie owełnione, pokryte sierścią. Skóry bardzo dobrze nadające się do wyrobu kożuchów. Za podstawowe umaszczenie uznaje się okrywę siwą i ciemno siwą. U tryków szeroko rozstawione ślimakowate rogi, maciorki w zasadzie bezrożne. Pożądane wczesne dojrzewanie płciowe, w wieku 6-7 miesięcy. Plenność- 150%.

Masa ciała powinna wynosić minimum:

tryki: 40kg, maciorki 32kg

 

 

Odmiana żelaźnieńska polskiej owcy nizinnej

Odmiana wyhodowana w kraju.

Zwierzęta średniej wielkości, sylwetka głęboko osadzona na dość krótkich nogach. Owca o przeciętnych cechach mięsnych.   Okrywa wełnista zamknięta lub półotwarta o bardzo dobrej gęstości, umaszczenie białe. Maciorki używane do rozrodu w wieku 10-12 miesięcy.

Plenność- 150 %, użytkowość rozpłodowa ok. 130 %.

Masa ciała powinna wynosić minimum:

tryki: 85-110kg, maciorki 55-80kg

 

 

Owca kołudzka

Owca dość duża o silnej konstytucji, tułów osadzony na średnio wysokich kończynach, głowa duża z dużymi uszami, bezrożna, nie owełniona. Umaszczenie białe dopuszczalne występowanie kolorowych włosów głównie na nogach i głowie. Wczesne dojrzewanie płciowe, zaleca się krycie w pierwszym roku życia.

Plenność- 200 %, użytkowość rozpłodowa ok. 170 %.

Masa ciała powinna wynosić minimum:

tryki: 80-100kg, maciorki 60-75kg

Od 2019 roku nie prowadzimy ksiąg hodowlanych dla tej rasy.

 

Owca SCP

Owca dość duża, o dobrze zaznaczonym umięśnieniu i dobrej plenności. Głowa średnio szeroka, słabo owełniona, bezrożna, dopuszcza się szczątkowe poroże. Umaszczenie białe, dopuszcza się barwne plamy. Dojrzewanie płciowe wczesne, maciorki mogą być użyte do rozrodu w pierwszym roku życia.

Plenność- 150 %, użytkowość rozpłodowa ok. 135 %.

Masa ciała powinna wynosić minimum:

tryki: 80-100kg, maciorki 50-70kg

 

Owca BCP

Owca dość duża, o dobrze zaznaczonym umięśnieniu i dobrej plenności. Głowa średnio szeroka, słabo owełniona, bezrożna, dopuszcza się szczątkowe poroże. Umaszczenie białe, dopuszcza się barwne plamy. Dojrzewanie płciowe wczesne, maciorki mogą być użyte do rozrodu w pierwszym roku życia.

Plenność- 150 %, użytkowość rozpłodowa ok. 135 %.

Masa ciała powinna wynosić minimum:

tryki: 80-100kg, maciorki 50-70kg

 

 

Berrichon du cher

Rasa pochodząca z importu.

Owce duże, głowa mała, bezrożna. Owce o dużym temperamencie i żywotności, płochliwe. Okrywa wełnista rzadka, runo półzamknięte, umaszczenie białe. Owca o bardzo dobrze zaznaczonych cechach mięsnych. Charakteryzuje się szybkim tempem wzrostu jagniąt i dobrą jakością tuszek.

Plenność 140 %, użytkowość rozpłodowa 110-130%.

Masa ciała powinna wynosić minimum:

tryki: 100-120kg, maciorki 70-85kg

 

Biała masywu centralnego

Owca średniej wielkości, o prawidłowej zwięzłej budowie. Głowa pokryta sierścią bezrożna, delikatna, uszy długie lekko zwisające. Brzuch i nogi nieowełnione.  Rasa wybitnie mateczna, o wysokich zdolnościach macierzyńskich maciorek. Owca o małych wymaganiach i dużej wytrzymałości, doskonale wykorzystuje pastwisko.

Plenność 140 %, użytkowość rozpłodowa 120%.

Masa ciała powinna wynosić minimum:

tryki: 100-130kg, maciorki 60-80kg

 

Cakiel podhalański

Owce dość duże o mocnej konstytucji. Głowa szeroka ze stosunkowo dużymi uszami, tryki rogate, część maciorek tez ma rogi. Okrywa wełnista prawie otwarta składająca się z długich kosmków rozdzielających się na grzbiecie. Barwa biała, minimalna okaistość ciemny pigment -wokół oczu, końca pyska i końcówek uszu. Pierwsze krycie ok. 1,5 roku.

Plenność 100 %, użytkowość rozpłodowa  115 %.

Masa ciała powinna wynosić minimum:

tryki: 65kg, maciorki 45kg

 

Merynos polski w starym typie

Owce duże o silnej konstytucji. Wełna o charakterze merynosowym, porastająca całe ciało owcy z wyjątkiem partii twarzowej i dolnych części kończyn. Umaszczenie jednolite białe, dopuszczalne ciemne i żółtobrązowe odcienie na głowie, uszach i nieowełnionych częściach kończyn. Owca o dobrze zaznaczonych cechach mięsnych i silnym instynkcie stadnym. Pożądane jest wczesne dojrzewanie, zaleca się pierwsze krycie w wieku ok.1,5 roku.

Plenność 125 %, użytkowość rozpłodowa  110 %.

Masa ciała powinna wynosić minimum:

tryki: 90-110kg, maciorki 60-75kg