W ramach tej działalności można sprzedać 1 tonę tygodniowo świeżego mięsa baraniego i koziego lub produkowanych z tego mięsa surowych wyrobów mięsnych lub mięsa mielonego. Sprzedaż odbywa się na terenie jednego województwa lub na obszarze sąsiadujących z tym województwem powiatów położonych na obszarze innych województw.
Świeże mięso przeznaczone do rozbioru lub produkcji surowych wyrobów mięsnych, mięsa mielonego, produktów mięsnych w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej powinny być w przypadku mięsa baraniego i koziego (a także wołowego, wieprzowego i końskiego) pozyskane ze zwierząt poddanych ubojowi w rzeźni.
Natomiast w ramach sprzedaży bezpośredniej zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 853/2004 można oferować następujące produkty pochodzenia zwierzęcego:
- produkty pszczele nieprzetworzone,
- produkty rybołówstwa,
- jaja konsumpcyjne,
- mleko surowe i surowa śmietana,
- tuszki drobiowe,
- tusze zwierząt łownych,
- tusze zajęczaków,
- żywe ślimaki lądowe określonych gatunków.
Zgodnie z w/w rozporządzeniem 853/2004 w ramach sprzedaży bezpośredniej nie mogą być sprzedawane przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego (np.: wędliny , pasztety), jak również świeże mięso wieprzowe, wołowe, cielęce i baranie.
Zamiar prowadzenia sprzedaży bezpośredniej podlega wcześniejszej rejestracji.